Καρκίνος του στομάχου: Πως να προσέχουμε το στομάχι μας

Ο καρκίνος του στομάχου είναι μία κακοήθης νόσος που αναπτύσσεται στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου. Παγκοσμίως είναι η πέμπτη συχνότερη μορφή καρκίνου, καθώς αντιπροσωπεύει το 7% όλων των κρουσμάτων του. Είναι όμως η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνου, καθώς προκαλεί το 9% όλων των θανάτων από καρκίνο. Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες κινδύνου γι’ αυτόν και ποιους μπορούμε να αλλάξουμε;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του στομάχου είναι οι εξής:

Το φύλο
Ο καρκίνος του στομάχου είναι πιο συχνός στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες.

Η ηλικία
Ο καρκίνος του στομάχου είναι πολύ συχνότερος στις ηλικίες άνω των 50 ετών. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται με αυτόν μετά τα 68-69 τους χρόνια.

Η λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
Η λοίμωξη με αυτό το βακτήριο αποτελεί σημαντική αιτία καρκίνου του στομάχου, ιδίως στο κατώτερο τμήμα του. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι που φέρουν αυτό το βακτήριο, ουδέποτε αναπτύσσουν καρκίνο.

Η μακροχρόνια μόλυνση του στομάχου με το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή (χρόνια ατροφική γαστρίτιδα). Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη προκαρκινικών αλλοιώσεων στο τοίχωμα αυτό.

Η λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σχετίζεται επίσης με ορισμένες μορφές λεμφώματος του στομάχου.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι πιθανότερος στους ασθενείς με ιστορικό μιας συγκεκριμένης μορφής λεμφώματος του οργάνου. Η μορφή αυτή είναι το λέμφωμα του λεμφοειδικού ιστού του βλεννογόνου (λέμφωμα MALT).

Η συσχέτιση των δύο μορφών καρκίνου πιθανώς οφείλεται στο ότι το λέμφωμα MALT του στομάχου προκαλείται από τη λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Διατροφή
Ο καρκίνος του στομάχου είναι πιο συχνός σε ανθρώπους που καταναλώνουν:

* Μεγάλες ποσότητες καπνιστών τροφίμων

* Πολλά παστά ψάρια και κρέατα

* Πολλές πίκλες λαχανικών

Αντιθέτως, η κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Κάπνισμα
Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου, ιδίως στο άνω τμήμα του στομάχου (κοντά στον οισοφάγο). Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος του στομάχου έχει σχεδόν διπλάσια συχνότητα στους καπνιστές.

Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου
Ο καρκίνος του στομάχου είναι πιο πιθανός σε άτομα με συγγενείς πρώτου βαθμού που επίσης έπασχαν από τη νόσο. Συγγενείς πρώτου βαθμού είναι οι γονείς, τα αδέλφια και τα παιδιά.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου
Τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου μπορεί να αυξήσουν και άλλοι παράγοντες, όπως το ιστορικό εγχειρήσεως στο στομάχι (π.χ. για πεπτικό έλκος), η κακοήθης αναιμία, ορισμένα κληρονομούμενα νοσήματα, οι αδενοματώδεις πολύποδες του στομάχου κ.λπ.

Ακόμα και η ομάδα αίματος ή το ιστορικό λοιμώδους μονοπυρήνωσης μπορεί να παίξει ρόλο, αν και οι λόγοι γι’ αυτές τις συσχετίσεις δεν είναι πλήρως εξακριβωμένοι.

Ωστόσο το γεγονός πως ένας άνθρωπος διαθέτει έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, δεν σημαίνει υποχρεωτικώς πως θα αναπτύξει καρκίνο του στομάχου. Ούτε είναι αδύνατος ο καρκίνος του στομάχου σε όποιον δεν διαθέτει κανέναν παράγοντα κινδύνου, τονίζει η ACS.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος θέλει να μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχει πρέπει να προσέξει τη διατροφή του και, φυσικά, να μην καπνίζει.
Πηγή: iatropedia.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις