Κοράλλια – Νέα μελέτη καταγράφει τα 70 χρόνια καταστροφής τους

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει εκατοντάδες μελέτες για τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στα κοράλλια. Είναι διαπιστωμένο ότι τα κοράλλια υποφέρουν από την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Τόσο οι μεγαλύτεροι κοραλλιογενείς ύφαλοι όσο και οι μικρότεροι κυριολεκτικά πεθαίνουν με ταχείς ρυθμούς. Όμως όλες αυτές οι μελέτες είχαν τοπικό χαρακτήρα δηλαδή μελετούσαν συγκεκριμένες περιοχές κοραλλιών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου British Columbia στον Καναδά πραγματοποίησαν την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για τις επιπτώσεις του συνόλου των κοραλλιών του πλανήτη και των οικοσυστημάτων τους σε βάθος χρόνου 70 ετών. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα οικοσυστήματα τους παίζουν σημαντικό ρόλο για την ανθρωπότητα τόσο για την αλιεία και άλλες οικονομικές δυνατότητες που προσφέρουν στις τοπικές κοινότητες (π.χ. τουρισμός) αλλά και ως ένας φυσικός κυματοθραύστης σε καταιγίδες.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «One Earth» οι ερευνητές αναφέρουν ότι από το 1950 έχει καταστραφεί πάνω από το 50% των κοραλλιών εξαιτίας μιας σειράς ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως η εντατική αλιεία, η μόλυνση του περιβάλλοντος και φυσικά η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τους ερευνητές στα οικοσυστήματα που δημιουργούνται στους κοραλλιογενείς υφάλους υπάρχει απώλεια της τάξης του 60% στη βιοποικιλότητα και τη βιομάζα. Όπως αναφέρουν παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια για την προστασία των οικοσυστημάτων στους κοραλλιογενείς υφάλους ειδικά όσον αφορά τους πληθυσμούς των ψαριών και άλλων ειδών που ζουν εκεί δεν έχει υπάρξει αντιστροφή του ρυθμού μείωσης τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις