Κορωνοϊός – Μόνη ασπίδα, τα αυστηρά μέτρα υγιεινής

Ταχύρρυθμα μαθήματα για τα μέτρα υγιεινής, και κυρίως των χεριών, επιβάλλει σε όλους μας η επιδημία του νέου κορωνοϊού. Απουσία –τουλάχιστον προς το παρόν– οποιασδήποτε αξιόπιστης θεραπευτικής αντιμετώπισης του ιού, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι συνήθειές μας πρέπει να αλλάξουν άρδην, για να κάνει ο καθένας από εμάς την προσωπική γραμμή άμυνας, με αποφυγή των χειραψιών αλλά και σύναψη «στενών σχέσεων» με το σαπούνι. Ειδικά:

• Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο διάλυμα. Το πλύσιμο των χεριών σκοτώνει τον ιό εάν αυτός βρίσκεται στα χέρια μας.

• Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά από κάθε δραστηριότητά σας που συνδυάζεται με διατροφή (μαγείρεμα – σερβίρισμα φαγητού), φροντίδα ή νοσηλεία ασθενών και εξαρτημένων ατόμων (παιδιά – ηλικιωμένοι).

• Διατηρήστε αποστάσεις τουλάχιστον ενός μέτρου από εσάς και άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Οταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως ο COVID-19, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό SARS-CoV-2. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

• Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

• Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο κατά το φτέρνισμα ή τον βήχα. Με τον τρόπο αυτό περιορίζετε τη διασπο-
ρά των μικροσταγονιδίων στο περιβάλλον.

• Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχετε ταξιδιωτικό ιστορικό σε περιοχή με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210-52.12.054) και παραμείνετε σπίτι σας. Δεν απευθύνεστε από μόνοι σας σε νοσοκομείο καθώς υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού σε άλλους ασθενείς που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στη μονάδα υγείας και ενδεχομένως διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από τον ιό.

• Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην ςαναπνοή, αποφύγετε μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σχετικές δημοσιεύσεις