Μετανάστες – Αυξήθηκε κατά 64% ο αριθμός των παράτυπων εισόδων στην ΕΕ

Καταγράφηκαν 330.000 παράτυπες είσοδοι το 2022, το 45% των οποίων στον διάδρομο των Βαλκανίων.

Αυξήθηκε κατά 64% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ο αριθμός των παράτυπων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2016.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων, η Frontex, καταγράφηκαν 330.000 παράτυπες είσοδοι το 2022, το 45% των οποίων στον διάδρομο των Βαλκανίων.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο το 2002, οι Γάλλοι γερουσιαστές Ζαν-Φρανσουά Ραπέν και Φρανσουά-Νοέλ Μπουφέ, είχαν επισημάνει σε έκθεσή τους σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ότι, ο νέος διευθυντής της Frontex θα είχε να αντιμετωπίσει, την αύξηση κατά 60% του αριθμού των παράτυπων συνοριακών διελεύσεων μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2022.

Παράλληλα είχαν πει ότι ο διευθυντής θα πρέπει να «τακτοποιήσει» το ευαίσθητο θέμα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), των οποίων τα πλοία διάσωσης θεωρούνται από μέλη της Frontex «πόλος έλξης» για τους μετανάστες.

Σε εκείνη την έκθεση, η οποία περιελάβανε και πρόταση για ευρωπαϊκό ψήφισμα, οι δύο γερουσιαστές σημείωναν ότι από τη μία πλευρά βρίσκονται οι ΜΚΟ και ορισμένοι οικονομικοί κύκλοι που πιστεύουν ότι η Frontex «πρέπει πάνω απ’ όλα να διασφαλίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων» και από την άλλη, όσοι θεωρούν ότι προτεραιότητα της υπηρεσίας είναι «να επιτύχει αποτελέσματα στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης».

Σχετικές δημοσιεύσεις