Νέα ψηφιακά «έξυπνα» υδρόμετρα αποκτούν οι κάτοικοι του Δήμου Σερρών

Σε μια νέα ψηφιακή εποχή περνάει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Σερρών (ΔΕΥΑΣ) αλλά και ολόκληρος ο δήμος Σερρών, με την οριστική έγκριση ενός καινοτόμου, πιλοτικού προγράμματος, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που αφορά στην αντικατάσταση των συμβατικών υδρομέτρων με νέα ψηφιακά «έξυπνα» υδρόμετρα που εκτός των άλλων θα δίνουν τη δυνατότητα να γίνεται η καταμέτρηση του νερού από απόσταση.  
Ωστόσο, τα οφέλη αυτού του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 22.190.000 ευρώ, θα είναι πολλαπλά για την τοπική κοινωνία των Σερρών, καθώς αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης. 
Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και πρέπει να σημειωθεί πως είναι το μεγαλύτερο έργο σε ποσοστό χρηματοδότησης, σε ποσοστό 100%. Η υπογραφή της έγκρισης, από τον  υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και του δημάρχου Σερρών Αλέξανδρου Χρυσάφη, ανοίγει το δρόμο για την υλοποίησή του μετά από μήνες προετοιμασίας και εκπόνησης των απαραίτητων μελετών. 
Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι η ΔΕΥΑΣ, πρώτη σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα προχωρήσει στην καθολική εγκατάσταση νέων, σύγχρονης τεχνολογίας, υδρομέτρων, ενώ ολόκληρο το έργο θα χωριστεί σε τρία υποέργα που θα στοχεύουν στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, τόσο για τις Σέρρες, όσο και για το περιβάλλον συνολικά.
«Με την καταλυτική βοήθεια του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή», σημείωσε ο κ. Χρυσάφης, «καταφέραμε αυτή τη σημαντική παρέμβαση και προχωράμε στον πλήρη εκσυγχρονισμό του τρόπου μέτρησης της κατανάλωσης του νερού, χρησιμοποιώντας την αιχμή της τεχνολογίας. Δίνουμε στους δημότες τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της σύνδεσής τους και να προσαρμόζουν την κατανάλωσή τους στις πραγματικές τους ανάγκες, βασιζόμενοι σε ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο».
«Σημαντικά θα είναι και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν και για τη ΔΕΥΑΣ», πρόσθεσε ο δήμαρχος, «δίνοντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης νέων επενδύσεων αλλά και περαιτέρω αναδιαμόρφωσης της τιμολογιακής της πολιτικής. Τα νέα υδρόμετρα, προϋπολογισμού 16.417.000 Euro, θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές, καθιστώντας πλήρως αξιόπιστες και απόλυτα έγκυρες τις μετρήσεις κατανάλωσης νερού».
Συνολικά θα εγκατασταθούν 50.000 «έξυπνα» υδρόμετρα, θα κατασκευασθούν 15.000 νέα φρεάτια και θα τοποθετηθούν 7.000 ηλεκτροβάνες, με εξ αποστάσεως λειτουργία. Πρέπει να τονιστεί ότι πάνω στα νέας τεχνολογίας υδρόμετρα θα μπορούν να «κουμπώσουν» μια σειρά από εφαρμογές της «έξυπνης πόλης», όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η ηλεκτρονική στάθμευση,κ.α.
Η υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου θα δώσει τη δυνατότητα στο δήμο και τη ΔΕΥΑΣ να προχωρήσει στην αντικατάσταση του παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης σε πολλές περιοχές της πόλης και την κατασκευή νέων δεξαμενών, εξασφαλίζοντας ακόμα πιο υγιεινό νερό, αντικαθιστώντας και τα τελευταία τμήματα του δικτύου από αμίαντο.
«Το σύνολο του έργου», υπογράμμισε με έμφαση ο δήμαρχος Σερρών, «έχει ένα ισχυρό αποτύπωμα για την ποιότητα ζωής των πολιτών μας και είναι ένα έργο που αφορά και τις επόμενες γενιές». 

Σχετικές δημοσιεύσεις