Οριστικό: Ελεύθερα οι βόλτες σε όλο το νομό – Τέλος η απαγόρευση μετακίνησης

Μετακίνηση σε άλλο δήμο: Νέες αλλαγές έρχονται στον κωδικό 6 στο 13033, με τις απαγορεύσεις πλέον μετακίνησης σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο να παύουν να υφίστανται.

Μικρές προσαρμογές στα ισχύοντα μέτρα έρχονται τις επόμενες ώρες.

«Βήματα αποσυμπίεσης χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση». Αυτός είναι ο κωδικός των μέτρων την ενεργοποίηση των οποίων αναμένεται να εξετάσουν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας στη συνεδρίασή τους.

Παρά τον αριθμό ρεκόρ των 3.465 νέων κρουσμάτων και των 630 διασωληνωμένων οι βελτιωμένες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την κόπωση των πολιτών καθιστούν σχεδόν αναγκαία την λήψη μέτρων με σκοπό την ψυχολογική αποσυμπίεση των Ελληνίδων και των Ελλήνων, χωρίς υποχωρήσεις στην τήρηση των βασικών μέτρων για την προστασία από τη νόσο Covid.

Οι λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι και λοιποί επιστήμονες που μετέχουν στην ολομέλεια της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων οι οποίοι σταθμίζουν τα δεδομένα από την πορεία της πανδημίας και εισηγούνται το νέο πλαίσιο μέτρων, προσανατολίζονται να επιτρέψουν την πρόσβαση των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους, παράλληλα με τη διενέργεια ακόμη περισσότερων τεστ Covid σε ημερήσια βάση.

Με σαφές μήνυμα ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ο συγχρωτισμός πολλών ανθρώπων σε πλατείες, οι ειδικοί μελετούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε να εκμεταλλευθούν τη βελτίωση του καιρού και να ωθήσουν τους πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους όπου -δυστυχώς- διαπιστώνεται η παργματοποίηση φιλικών συγκεντρώσεων στις οποίες εξαπλώνεται ο κορωνοϊός.

Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και το γεγονός ότι ο χειμώνας απομακρύνεται, επιτρέπει στους ειδικούς που χαράσσουν την στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας να ενθαρρύνουν τους πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους και να κινηθούν σε ανοιχτούς χώρους όπου θα υπάρχει η δυνατότητα της άσκησης και του περιπάτου χωρίς όμως τους κινδύνους από την συγκέντρωση προσώπων σε περιορισμένους χώρους.

Πριν από ένα μήνα, με δεδομένες τις συνθήκες ψύχους, η παρότρυνση στους πολίτες να βγουν από τα σπίτια και να αξιοποιήσουν τους μεγάλους ανοιχτούς δημόσιους χώρους δεν θα μπορούσε να έχει εφαρμογή.

Σήμερα όμως, όσο οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται και η διάρκεια της ημέρας μεγαλώνει, παράλληλα με την υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος και την μαζικότερξ διενέργεια τεστ που θα επιτρέψουν την καλύτερη ιχνηλάτηση της διασποράς στην κοινότητα, η λογική που φαίνεται να επικρατεί είναι της παρότρυνσης για κίνηση σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Ακόμη και το άνοιγμα των ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται.

Πολύ πιθανό θεωρείται να καταργηθεί ο περιορισμός της μετακίνησης σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το σπίτι και εντός των ορίων του δήμου κατοικίας.

Σχεδιάζεται δηλαδή να επιτραπεί στις οικογένειες να μπορούν να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για να μετακινηθούν προς μεγάλα πάρκα ή τα βουνά που επιτρέπουν την παρουσία πολλών ατόμων χωρίς τον κίνδυνο της «σαρδελοποίησης».

Μελετάται ακόμη και η κατάργηση της υποχρέωσης του εγκλεισμού από τις 19:00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, καθώς η αύξηση της διάρκειας της ημέρας επιτρέπει την παράταση της κίνησης υπό προϋποθέσεις μέχρι τις 21:00 το βράδυ.

Πολύ σημαντικό ρόλο στη νέα στρατηγική του υπουργείου Υγείας έχει η μαζική διενέργεια τεστ Covid, μοριακών ή rapid, ώστε να υπάρχει έγκαιρη ιχνηλάτηση πιθανών εστιών υπερμετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα και να λαμβάνονται τα κατάλληλα στοχευμένα μέτρα που θα αποτρέπουν την υπερμετάδοση.

Στο πλαίσιο του προσεκτικού ανοίγματος καταστημάτων και επιχειρήσεων,  αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού φαίνεται ότι έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες περιποίησης των μαλλιών, παρά το λοκντάουν, γεγονός που λειτουργεί καθησυχαστικά σε όσους ανησυχούν ότι πιθανό άνοιγμα των κομμωτηρίων θα προκαλέσει κοσμοσυρροή.

Για ψυχολογικούς αλλά και για λόγους υγιεινής, πολλοί θεωρούν ότι η λειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής είναι επιβεβλημένη, ιδίως έπειτα από τόσο μεγάλο διάστημα εγκλεισμού των πολιτών.

Μετακίνηση σε άλλο δήμο: Οι 18 λόγοι που μπορείτε να βγείτε από το σπίτι χωρίς πρόστιμο

Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από τις 4 Μαρτίου σε όλη τη χώρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα.

Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.

β) Μετακίνηση από και προς το σχολείο/φορέα/εξεταστικό κέντρο, εφόσον λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.

γ) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

δ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα/επιχείρηση, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της παρούσας και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.

ε) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.

στ) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

ζ) Μετάβαση σε χώρο λατρείας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

η) Συνοδεία μαθητών από και προς το σχολείο/φορέα/ εξεταστικό κέντρο από γονέα ή κηδεμόνα.

θ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.

ι) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

ια) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.

ιβ) Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.

ιγ) Μετάβαση προς τον σκοπό συμμετοχής σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστασίας της δημόσιας υγείας.

ιδ) Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

ιε) Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.

ιστ) Μετακίνηση για λόγους συμμετοχής σε κλινικές ασκήσεις φοιτητών τελευταίου έτους προγράμματος σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι. ή για λόγους φοίτησης Δοκίμων Υπαστυνόμων, Δοκίμων Αστυφυλάκων και Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σπουδαστών των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ιζ) Μετακίνηση προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης οικιών των φοιτητών που μισθώνουν ακίνητο στην τοποθεσία των σπουδών τους, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου.

ιη) Μετακίνηση για τη θήρα αγριόχοιρου προς τον σκοπό αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, και μόνο εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η μετακίνηση της παρούσας περίπτωσης δύναται να πραγματοποιείται με τη συμμετοχή έως τεσσάρων (4) ατόμων.

Μετακίνηση σε άλλο δήμο: Οι έξι κωδικοί μετακίνησης στο 13033

Οι υποχρεώσεις των πολιτών όσον αφορά στην αποστολή SMS προς το 13033 παραμένει, καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως για λόγους υγείας οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα με τον αριθμό 1 και για τη βόλτα κατοικίδιου με τον κωδικό 6.

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *-Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00. *

– Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *

– 18.00 στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου (κόκκινες), ΜΟΝΟ Σαββατοκύριακα

– 21.00 στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο Α – Επιτήρησης και καθημερινές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’ εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr.

2. Συμπλήρωση Εντύπου
Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Βεβαίωση Κατ’ εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (DOCX)

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση
Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα / Επίθετο Διεύθυνση Κατοικίας Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Σχετικές δημοσιεύσεις