Παραμένει μυστήριο η φωτιά μετά τη σύγκρουση..

Το «μανιτάρι» φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση της επιβατικής με την εμπορική αμαξοστοιχία εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο. Γιατί δεν δικαιολογείται η μεγάλη έκρηξη και οι υψηλές θερμοκρασίες και τι πρέπει να ελεγχθεί για να αποδοθούν ευθύνες.

Ένα από τα «μυστήρια» του τραγικού δυστυχήματος,είναι η μεγάλη έκρηξη και το «μανιτάρι» φωτιάς που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.Ο μηχανολόγος μηχανικός, Κώστας Λακαφώσης, μιλώντας στο Mega προσπάθησε να δώσει εκ νέου απαντήσεις, ενώ ανέλυσε και νέες πτυχές για το γιατί η φωτιά που αναπτύχθηκε μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και ως ύποπτη.

Μικρή εστία φωτιάς, συγκεντρωμένη σε ένα μέρος και χωρίς να έχει προκαλέσει φθορές γύρω από τα δύο τρένα είναι η εικόνα που αποτυπώνεται σε φωτογραφίες από drones λίγη ώρα μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

Όπως αναφέρει ο κ. Λακαφώσης, η φωτιά φαίνεται να έχει προκληθεί από την επιβατική αμαξοστοιχία. Με 100% βεβαιότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί πως δεν υπήρξε κάτι και στην εμπορική αμαξοστοιχία που να συνέβαλε στη φωτιά.

Από την άλλη, οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν, άνω των 1.200 βαθμών Κελσίου, στη φωτιά μετά τη σύγκρουση, δεν δικαιολογούνται από μια ηλεκτροκίνητη αμαξοστοιχία όπως η εμπορική.

Σύμφωνα με τον κ. Λακαφώση, εγείρονται ζητήματα πυρασφάλειας στο επιβατικό τρένο και θα πρέπει να ερευνηθούν όλα τα δεδομένα έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν η αμαξοστοιχία Intercity 62 είναι σύννομη. Σε περίπτωση που βρεθούν παραλείψεις και παρατυπίες, προφανώς πολλαπλασιάζεται και η ευθύνη της Hellenic Train.

Σχετικές δημοσιεύσεις