Πόλεμος στην Ουκρανία: 180.000 νεκροί ή τραυματίες για τον ρωσικό στρατό, λέει η Νορβηγία

Έπειτα από 11 μήνες πολέμου στην Ουκρανία, οι νεκροί και τραυματίες στις τάξεις του ρωσικού στρατού ανέρχονται σε 180.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αρχηγού των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων. 

Για την Ουκρανία, οι απώλειες υπολογίζονται στους 100.000, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι 30.000 άμαχοι που σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις. 

«Οι ρωσικές απώλειες αρχίζουν να πλησιάζουν τους 180.000 στρατιώτες νεκρούς ή τραυματίες», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Νορβηγίας Αϊρίκ Κριστόφερσεν στο δίκτυο TV2, χωρίς να διευκρινίσει την προέλευση αυτών των στοιχείων.

«Οι απώλειες της Ουκρανίας πιθανόν να ξεπερνούν τους 100.000 νεκρούς ή τραυματίες. Επιπλέον, η Ουκρανία έχει σχεδόν 30.000 άμαχους που σκοτώθηκαν σε αυτόν τον τρομερό πόλεμο», συμπλήρωσε ο Νορβηγός στρατηγός. 

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Μαρκ Μάιλι, είχε εκτιμήσει πως οι απώλειες για τον ρωσικό στρατό είχαν ξεπεράσει τους 100.000 νεκρούς ή τραυματίες, ενώ θεωρούσε πως παρόμοιος είναι ο απολογισμός για την ουκρανική πλευρά. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία είναι σε θέση να συνεχίσει για αρκετό καιρό

Παρά τις βαριές απώλειες, «η Ρωσία είναι σε θέση να συνεχίσει (τον πόλεμο) για αρκετό καιρό», τόνισε ο αρχηγός του νορβηγικού γενικού επιτελείου, επικαλούμενος τις δυνατότητες επιστράτευσης και παραγωγής όπλων της Μόσχας.

«Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι αν η Ουκρανία θα μπορέσει να κρατήσει τη ρωσική πολεμική αεροπορία εκτός του πολέμου, καθώς μέχρι τώρα αυτή κρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό έξω χάρη στην ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα», συμπλήρωσε. Το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών βομβαρδισμών τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκε με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Νορβηγός στρατηγός κάλεσε επίσης να παραδοθούν γρήγορα άρματα μάχης στην Ουκρανία, ένα θέμα που δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής κυρίως λόγω της στάσης της Γερμανίας. «Αν πρέπει να περάσουν στην επίθεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα χρειάζονται γρήγορα», τόνισε ο Αϊρίκ Κριστόφερσεν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Σχετικές δημοσιεύσεις