Ρωσία – Ανησυχία Πούτιν για το απρόβλεπτο «χτύπημα» Κίνας και Ινδίας στην οικονομία

Γιούλα Ζαχιώτη Οι πολύ μεγάλες εκπτώσεις στο ρωσικό αργό, εξαιτίας του πλαφόν που έθεσαν οι G7 με ανώτατο όριο τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Κίνα και Ινδία μειώνουν τα έσοδα του Πούτιν

Η κινητήριος δύναμη της ρωσικής οικονομίας δείχνει να κλυδωνίζεται παρά τις δηλώσεις Πούτιν, μόλις τον περασμένο μήνα, ότι το ανώτατο όριο στο πετρέλαιο είναι «ανόητο» και «δεν ανησυχεί για τον προϋπολογισμό του 2023» καθώς η Ρωσία είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αλήθεια είναι, ότι τον περασμένο χρόνο τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ξεπέρασαν τα 168 δισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ από το 2011. Αυτό οφείλεται στις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και στην ανακατεύθυνση των εξαγωγών ρωσικού αργού προς την Ασία, κυρίως την Ινδία και την Κίνα.

Όμως με τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν το 2023 και το κόστος του πολέμου να διευρύνει το έλλειμμα της Ρωσίας πάνω από το 2,3% του ΑΕΠ, ο Πούτιν και οι αξιωματούχοι του βλέπουν πλέον τους οικονομικούς κινδύνους.

Ο μεγαλύτερος από αυτούς, είναι οι τεράστιες εκπτώσεις που απαιτούν οι φίλες χώρες της Ασίας από τη Μόσχα για να αγοράσουν το ρωσικό πετρέλαιο με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να έχει ζητήσει, από τους αξιωματούχους του να επανεξετάσουν το θέμα των χαμηλών τιμών που παρέχουν σε Πεκίνο και Νέο Δελχι..

Ο Αλεξάντερ Νόβακ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παραδέχτηκε ότι οι εκπτώσεις του αργού είναι «ο κύριος κίνδυνος» της ρωσικής οικονομίας καθώς τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν το 40% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Πόσα χάνει η Ρωσία από το πετρέλαιο

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών, ο στατιστικός βραχίονας του Αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, προβλέπει ότι το Brent θα κυμανθεί μέσα στο 2023 στα 83 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο, μειωμένο κατά 18% σε σχέση με πέρυσι.

«Η λέξη «έκπτωση» είναι το βασικό αποτέλεσμα των κυρώσεων προς τη Ρωσία και μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοήσει πλέον ο Πούτιν», δήλωσε ο Βίκτορ Κατονά, επικεφαλής αναλυτής αργού στον όμιλο εμπορευμάτων Kpler.

Πέρυσι, οι εκπτώσεις στέρησαν από τη Μόσχα περίπου 50 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, που ισοδυναμεί με το 12% των προγραμματισμένων εσόδων της.

Η διαφορά της τιμής του Brent με το ρωσικό πετρέλαιο Urals είναι στα 35-40 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από ό,τι πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το ρωσικό πετρέλαιο υποχώρησε μετά την εισαγωγή του πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι στις 5 Δεκεμβρίου και επί του παρόντος διαπραγματεύεται στα 44 δολάρια, περίπου 48% χαμηλότερα από το Brent, σύμφωνα με τον πάροχο ενεργειακών δεδομένων Argus.

Επίσης είναι πολύ πιο κάτω από το επίπεδο των 70 δολαρίων που χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τον προϋπολογισμό της Ρωσίας για το 2023, ο οποίος προβλέπει ήδη έλλειμμα 2% του ΑΕΠ.

Ο Μπεν Καχίλ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στις ΗΠΑ εκτιμά, ότι οι κυρώσεις της Δύσης θα συνεχίσουν να πλήττουν την οικονομία ακόμη και εάν ο όγκος των ρωσικών εξαγωγών αυξηθεί.

Σχετικές δημοσιεύσεις