Στάζεις από τον ιδρώτα; Τρόποι να σταματήσεις τα “ποτάμια” που ρέουν στο σώμα σου

Το καλοκαιράκι είναι στη ζωή μας και μαζί του ζούμε τη φανταστική συνθήκη της εφίδρωσης. Διαδικασία που μπορεί να γίνει κάπως άβολη, για όσους νιώθουν ‘ποτάμια’ να τρέχουν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Όπως, ας πούμε, στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα ή την πλάτη ή τις μασχάλες.

Γιατι μυρίζει το δέρμα μας όταν ιδρώνουμε

Μαζί με τη δροσιά, η εφίδρωση προσφέρει και άλλες συγκινήσεις. Για παράδειγμα, κολλούν πάνω μας τα ρούχα μας και μυρίζει το δέρμα μας. Ο ιδρώτας είναι μεν, άοσμος, ωστόσο έρχεται σε επαφή με ορισμένους τύπους βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος και αυτό ενδέχεται να οδηγήσει στην ‘παραγωγή’ δυσάρεστης οσμής.

Η ιστορία αυτή εξελίσσεται ως εξής:

1. Ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό, αλλά περιέχει επίσης ίχνη διαφόρων ουσιών, όπως αλάτι, αμμωνία, ουρία και άλλες ενώσεις. Αυτές οι ουσίες απελευθερώνονται μέσω των ιδρωτοποιών αδένων.

2. Τα βακτήρια που ζουν φυσικά στο δέρμα μας καταναλώνουν τα συστατικά που υπάρχουν στον ιδρώτα, ιδιαίτερα τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Καθώς διασπούν αυτές τις ουσίες, παράγουν υποπροϊόντα που μπορεί να έχουν έντονη οσμή.

3. Οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες, που βρίσκονται σε περιοχές όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα, παράγουν έναν παχύτερο τύπο ιδρώτα που περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και λίπη. Όταν τα βακτήρια αλληλεπιδρούν με αυτόν τον τύπο ιδρώτα, η προκύπτουσα μυρωδιά τείνει να είναι πιο έντονη.

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τη μυρωδιά

Υπάρχει μια σειρά με πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να εξαφανίσουμε την πιθανότητα να μυρίζει το δέρμα μας, όταν ιδρώνουμε πολύ.

Για αρχή, χρειάζεται να διατηρούμε μια τακτική ρουτίνα με ντους, κατά την οποία ιδανικά θα χρησιμοποιούμε αντιβακτηριακό σαπούνι. Όταν απομακρύνουμε τα βακτήρια, μειώνουμε την ικανότητα που έχουν να διασπούν τον ιδρώτα και να προκαλούν οσμή.

Έπειτα, είναι χρήσιμο να αλλάζουμε ρούχα και να φοράμε καθαρά, μετά την άσκηση ή την υπερβολική εφίδρωση. Έτσι, προλαμβάνουμε την πρόληψη της συσσώρευσης ιδρώτα και βακτηρίων στα ρούχα -που συμβάλλουν στη δυσάρεστη οσμή.

Βοηθάμε την κατάσταση και εάν επιλέγουμε υφάσματα που ‘αναπνέουν’. Που έχουν δηλαδή, φυσικές ίνες (πχ βαμβάκι ή λινό) και επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και εξάτμιση υγρασίας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της συσσώρευσης ιδρώτα και οσμής. Αν είναι και φαρδιά τα ρούχα μας, ακόμα καλύτερα.

Είναι ανάγκη να καταλάβουμε πως άλλο πράγμα είναι τα αντιιδρωτικά και άλλο τα αποσμητικά. Τα πρώτα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εφίδρωσης, μπλοκάροντας τους αγωγούς του ιδρώτα. Έχει φανεί πως λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε ξηρό δέρμα και όχι σε υγρό. Τα δεύτερα καλύπτουν ή εξουδετερώνουν την οσμή. Άρα, είναι χρήσιμο να αγοράζουμε ό,τι έχουμε ανάγκη.

Η διατροφή μπορεί επίσης, να παίξει ρόλο, με τα πικάντικα φαγητά, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το αλκοόλ να μην είναι πολύ φίλοι μας. Η απομάκρυνση εν τω μεταξύ, των τριχών βοηθά στη μείωση της ανάπτυξης βακτηρίων και τη βελτίωση του ‘αερισμού’.

Αν τα κάνουμε όλα αυτά και το δέρμα μας εξακολουθεί να παράγει δυσάρεστη οσμή, είναι ανάγκη να επισκεφτούμε επαγγελματία υγείας.

Σχετικές δημοσιεύσεις