Συνεχείς εκρήξεις και βομβαρδισμοί.. εν αναμονή των διαπραγματεύσεων

Η πολιορκία του Κιέβου εντείνεται από τους Ρώσους, καθώς τη νύχτα σημειώθηκαν αλλεπάλληλες εκρήξεις, ελάχιστες μόνο ώρες προτού συμπληρωθεί η όγδοη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι εντός ολίγων ωρών αναμένεται ο δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων και η επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς στο Μπρεστ της Λευκορωσίας, οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν ολοένα και περισσότερο την επιθετικότητά τους.

Και αυτό διότι λίγο πριν τις 2:00 τη νύχτα τέσσερις νέοι βομβαρδισμοί συντάραξαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ενώ λίγη ώρα πριν είχε ηχήσει ξανά ο αεροπορικός συναγερμός.

Δύο εκ των εκρήξεων ακούστηκαν κοντά στον σταθμό του μετρό «Druzhby Narodiv», ενώ οι δύο πρώτες ακούστηκαν από το κέντρο του Κιέβου, με τις ουκρανικές αρχές να κάνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν στο πλησιέστερο καταφύγιο.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα. Ο δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μη συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνον άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Σύμφωνα με την «Telegraph», πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πόλη που καταλαμβάνουν οι Ρώσοι.

Κίεβο: Οι Ρώσοι έπληξαν αγωγό τηλεθέρμανσης
Στο Κίεβο, σύμφωνα με ανταποκρίσεις, οι Ρώσοι έπληξαν αγωγό τηλεθέρμανσης στην πόλη του Κιέβου, ενώ οι Ουκρανοί κατέρριψαν ρωσικό πύραυλο που είχε στόχο το υπουργείο Άμυνας.

Η ισχυρή έκρηξη κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου οφείλεται σε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα, ενώ πλήθος κόσμου -ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα- έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο, αναφέρει σε ανακοίνωση η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας (Ukrzaliznytsya).

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες για θύματα. Τα δρομολόγια των τρένων δεν έχουν διακοπεί.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Χεραστσένκο, αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από την «πυραυλική επίθεση» κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στο δίκτυο παροχής θέρμανσης, εν μέσω του ψύχους που επικρατεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η στιγμή της έκρηξης στο Κίεβο
Εκρήξεις σημειώνονταν στο Κίεβο από το βράδυ της Τετάρτης, με μία εξ αυτών κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου τού υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γκεραστσένκο.

Η στιγμή της έκρηξης, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ:

Το Χάρκοβο αντιστέκεται, αλλά συνεχίζει να δοκιμάζεται σκληρά, καθώς οι Ρώσοι πλέον σκορπούν τον όλεθρο, χτυπώντας ακόμη και σχολεία.

Οπως μεταδίδει το CNN, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τουλάχιστον τρία σχολεία, αλλά και έναν καθεδρικό ναό. Από τις επιθέσεις των Ρώσων δεν γλίτωσαν ούτε καταστήματα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί συνέλαβαν Ρώσους στρατιώτες στο Μικολάιφ
Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί «ήρωες» όπως χαρακτηριστικά τους αποκάλεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αιχμαλώτισαν πολλούς Ρώσους στρατιώτες στο Μικολάιφ.
Σύμφωνα με το CNN, οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν αρκετούς Ρώσους στρατιώτες στην πόλη Μικολάιφ της νότιας Ουκρανίας, όπου ξέσπασαν σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες, όπως δήλωσαν ο κυβερνήτης της περιοχής και ένα μέλος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, ο Ρομάν Κοστένκο, που απεικονίζεται με τους αιχμάλωτους Ρώσους.

Ο βουλευτής και γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών του Κοινοβουλίου, είπε στο CNN ότι μονάδα αναγνώρισης της 10ης ταξιαρχίας των Ρώσων αναχαιτίστηκε στα περίχωρα του Μικολάιφ.

«Τους περικυκλώσαμε και παραδόθηκαν. Είναι με την SBU», είπε, αναφερόμενος στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας. Τόνισε ότι ένας από τους πέντε Ρώσους στρατιώτες πέθανε, ένας μεταφέρθηκε κατευθείαν στο νοσοκομείο και τρεις είναι ζωντανοί.

Το CNN δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις συνθήκες της σύλληψης ή την κατάσταση των κρατουμένων.

«Επιτίθενται ανά τακτά διαστήματα στο Μικολάιφ, αλλά ο αγώνας είναι στα περίχωρα και προσπαθούν να μας περικυκλώσουν για να μας εγκλωβίσουν», είπε ο Κοστένκο.

Το CNN δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις συνθήκες της σύλληψης ή την κατάσταση των κρατουμένων.

«Επιτίθενται ανά τακτά διαστήματα στο Μικολάιφ, αλλά ο αγώνας είναι στα περίχωρα και προσπαθούν να μας περικυκλώσουν για να μας εγκλωβίσουν», είπε ο Κοστένκο.

Διαπραγματεύσεις

Την ώρα που η ρωσική στρατιωτική μηχανή συνέχιζε όλο το βράδυ το σφυροκόπημα στο Κίεβο με στόχο την κάμψη της αντίστασης των Ουκρανών, αντιπροσωπείες της Ρωσίας και Ουκρανίας, κάθονται σήμερα – όγδοη ημέρα του πολέμου – και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία μέση οδός για μια καταρχήν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Οι προσδοκίες είναι και πάλι χαμηλές, καθώς η ρωσική πλευρά δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις συνεχίζοντας τις επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις. Μία μικρή χαραμάδα ελπίδας ωστόσο χθες, όταν ο ρώσος διαπραγματευτής ανέφερε πως θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός από πλευράς της Ρωσίας.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να καθίσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι οι δύο αντιπροσωπείες το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε και εκτός απροόπτου θα συναντηθούν σήμερα το πρωί.

Όσον αφορά στην τοποθεσία που θα γίνουν, η ρωσική πλευρά διαρρέει την περιοχή Μπελοβέσκαγια Πούσκα, η οποία όμως διαψεύδεται από την ουκρανική. «Λεπτομέρειες για τον τόπο και την ώρα των συνομιλιών δεν είναι ακόμη διαθέσιμες» δήλωσε, το βράδυ της Τετάρτης, μέλος της ουκρανικής που συμμετέχει στις συνομιλίες.

«Οι ειδικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας διασφαλίζουν πλήρως την ασφάλεια στη Λευκορωσία και ο [ρωσικός] στρατός μας έχει εξασφαλίσει ασφαλή διέλευση για τη μετακίνησή τους [της ουκρανικής αντιπροσωπείας] μέσω της Ουκρανίας» είπε ο Μεντίνσκι και συνέχισε να ευχαριστεί τη Λευκορωσία για τη φιλοξενία των δύο αντιπροσωπειών.

Οι αντιπροσωπείες θα εκπροσωπηθούν από τα μέλη που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σχετικές δημοσιεύσεις