Το επιχείρημα που θα πείσει όσους διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Το σίγουρο είναι πως όσο περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε όλοι ασφαλείς.

Όμως είναι ένα εμβόλιο που δεν το θέλουν όλοι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο π.χ. το 12% των ανθρώπων είναι ιδιαίτερα διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό. Οι ειδικοί εξετάζουν το θέμα ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τους λόγους αυτού του δισταγμού, ώστε να μπορέσουν να τους αλλάξουν τη γνώμη για να σωθούν ζωές.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η εστίαση στα προσωπικά οφέλη του εμβολίου και όχι στα συλλογικά μπορεί να πείσει πιο εύκολα όσους διστάζουν. Στην έρευνα πήραν μέρος 18.855 άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, η επισήμανση του προσωπικού σε σχέση με το συλλογικό όφελος, ήταν αποτελεσματικότερος τρόπος στην αλλαγή απόψεων των διστακτικών συμμετεχόντων, αν και η διαφορά δεν ήταν μεγάλη.

Αυτό σημαίνει πως δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι εμβολιασμοί προστατεύουν από σοβαρή ασθένεια σε ατομικό επίπεδο, αντί για το ότι βοηθούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και στη μη εξάπλωση του ιού μέσα σε κοινότητες, ήταν πιο αποτελεσματικό ώστε να πειστούν όσοι είχαν αμφιβολίες.

«Ήταν σαφές ότι η ανάδειξη του προσωπικού οφέλους ήταν πιο αποτελεσματική από το συλλογικό όφελος για όσους ήταν έντονα διστακτικοί», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 10 ομάδες, πριν τους δοθεί μια ανακοίνωση για τα εμβόλια της Covid-19. Κάποιες από αυτές μιλούσαν για συλλογικά οφέλη, κάποιες για προσωπικά και μια ήταν από το βρετανικό ΕΣΥ, η οποία απλά τόνιζε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Οι ομάδες αυτές αργότερα ρωτήθηκαν ξανά για το αν θα έκαναν το εμβόλιο. Με μεγαλύτερο σκορ δισταγμού το 35, εκείνοι που διάβασαν για τα συλλογικά οφέλη είχαν κατά μέσο όρο 28,53, ενώ εκείνοι που διάβασαν για τα προσωπικά οφέλη 27,04.

Μεταξύ άλλων μηνυμάτων που οδήγησαν σε μείωση του δισταγμού, ήταν απαντήσεις για την ασφάλεια του εμβολίου σε σχέση με την ταχύτητα ανάπτυξής τους.

Οι μελετητές αναφέρουν πως το μήνυμα για τα συλλογικά οφέλη εξακολουθεί να παίζει ρόλο αλλά τα άτομα που δεν έχουν ακόμα πεισθεί, ίσως χρειαστούν μια διαφορετική προσέγγιση.

Η λήψη εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε εντατική. Τα 2/3 του πληθυσμού έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση. Ωστόσο, από χώρα σε χώρα, η εικόνα είναι διαφορετική. Ο ιός εξαπλώνεται στην Ινδία και στη Βραζιλία και απαιτείται μεγάλη προσοχή και δουλειά ώστε να περιοριστεί η πανδημία.

Οι ειδικοί εργάζονται ακόμα για να καταλάβουν πως τα εμβόλια που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή ανταποκρίνονται στις μεταλλάξεις. Αλλά είναι σαφές απ’ όλες τις πλευρές ότι ο εμβολιασμός μας κάνει περισσότερο ασφαλείς. Μετά από αυτή τη μελέτη, μπορεί να έχουμε και μια διαφορετική ιδέα για το πώς να πείσουμε τους ανθρώπους που εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι.

«Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος εμβολιασμού COVID-19 εξαρτάται από τη μαζική συμμετοχή: όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάστηκαν, τόσο λιγότερος κίνδυνος για τον πληθυσμό», γράφουν οι ερευνητές στην εφημερίδα τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις