Τσάι από φύλλα συκιάς – Οι θαυμαστές θεραπευτικές του ιδιότητες

Από την αρχαιότητα,το τσάι από φύλλα συκιάς έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία για την προώθηση της ευεξίας. Συγκεκριμένα, θεωρείται συμπλήρωμα υγείας για τη μείωση της δυσκοιλιότητας, τον έλεγχο της γλυκόζης και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία για τις ιδιότητές του;

Πρώτα απ ‘όλα, αξίζει να θυμηθούμε ότι η συκιά είναι ένα δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Mulberry ή Moraceae. Η επιστημονική του ονομασία είναι Ficus carica L., και είναι εγγενές στη νοτιοδυτική Ασία και την ανατολική Μεσόγειο. Αν και είναι γνωστό για τους καρπούς του, η ρίζα και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται και στην παραδοσιακή ιατρική.

Διατροφικό προφίλ

Τα φύλλα της συκιάς είναι γεμάτα κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, βιταμίνη Α, Β1 και Β2 μαζί με αντιπυρετικές, αδυνατιστικές, αντιδιαβητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οφέλη από το τσάι από φύλλα συκιάς

Τα φύλλα συκιάς έχουν συστατικά που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine , τα φύλλα συκιάς παρέχουν φαινολικές ενώσεις, οργανικά οξέα και πτητικές ουσίες που προσδίδουν υπογλυκαιμικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, υπολιπαιμικές και αντιμικροβιακές επιδράσεις.

Και παρόλο που τα στοιχεία για τις ιδιότητές της είναι ακόμα περιορισμένα, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν τις επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να έχει το τσάι από φύλλα συκιάς. Φυσικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, χωρίς να αντικαθιστά τις ιατρικές θεραπείες.

Ας δούμε τις κύριες εφαρμογές της.

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη

Το τσάι από φύλλα συκιάς δεν θα θεραπεύσει τον διαβήτη ως εκ θαύματος. Στην πραγματικότητα, αυτή η ασθένεια πρέπει να προσεγγίζεται με εξατομικευμένη ιατρική θεραπεία. Ωστόσο, αυτή η φυσική θεραπεία μπορεί να χρησιμεύσει ως συμπλήρωμα για τη μείωση των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Μια κλινική δοκιμή που κοινοποιήθηκε στο Diabetes Research and Clinical Practice διαπίστωσε ότι το τσάι από φύλλα συκιάς που προστίθεται στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της μεταγευματικής γλυκόζης στο αίμα. Δηλαδή, μειώνει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.

Οι υπογλυκαιμικές ιδιότητες αυτού του τσαγιού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Τόσο οι καρποί της συκιάς όσο και τα φύλλα της έχουν χρησιμοποιηθεί στην εναλλακτική ιατρική ως φυσικά συμπληρώματα για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Η κατάποσή της διεγείρει την πέψη, μαλακώνει τα κόπρανα και επομένως προωθεί την αποβολή τους.

Για να ενισχύσετε το αποτέλεσμα, είναι καλύτερο να πίνετε το έγχυμα σε συνδυασμό με το φρούτο, το οποίο ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και την καθαρτική του δράση.

Δυναμώνει τα οστά

Τα φύλλα της συκής περιέχουν φώσφορο, ασβέστιο και κάλιο, μαζί με μαγνήσιο. Αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι χρήσιμα για την ανάπλαση και την ενδυνάμωση των οστών. Πίνετε αυτό το ρόφημα τακτικά για να ενισχύσετε την οστική σας πυκνότητα.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν διεξαχθεί σχετικές κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της ικανότητας των φύλλων συκής να μειώνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Αυτές οι ιδιότητες συχνά δικαιολογούνται από ανέκδοτα δεδομένα.

Ωστόσο, μια μελέτη σε ζώα που αναφέρθηκε στο Phytotherapy Research διαπίστωσε ότι τα φύλλα συκιάς βοηθούν στη ρύθμιση του προφίλ των λιπιδίων και στη μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τα λιπίδια. Πιστεύεται, μεταξύ άλλων, ότι αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL).

Έχει αντιβακτηριδιακή δράση

Το φύλλο συκής έχει συστατικά με αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μολύνσεων. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Bacteriology and Virology, εκχυλίσματα από τα φύλλα βοήθησαν στην αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων του στόματος.

Αντιμετωπίζει την ανδρική υπογονιμότητα

Τα φύλλα της συκιάς είναι ευεργετικά στη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας. Έχει αντιοξειδωτικούς παράγοντες, δηλαδή μελατονίνη, καφεοϋλομαλικό οξύ, μαγγάνιο και βιταμίνη Ε, που αυξάνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στο σώμα.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Καθώς τα φύλλα της συκής έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικά όπως τανίνες, φλαβονοειδή και αλκαλοειδή, μαζί με στεροειδή, βοηθά στη διαχείριση της παχυσαρκίας. Μαζί με την κατανάλωσή του επιβάλλεται η σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε σπόρους κύμινου για απώλεια βάρους.

Πώς να ετοιμάσετε το τσάι από φύλλα συκιάςImage

Λόγω της σύνθεσής του, το τσάι από φύλλα συκιάς είναι ένα καλό συμπλήρωμα διατροφής. Μάλιστα, συνιστάται ως μέρος μιας υγιεινής και ποικίλης διατροφής για να απολαύσετε τα οφέλη της.

Θα ήθελες να το δοκιμάσεις; Ας δούμε πώς θα το φτιάξουμε!

Συστατικά

  • 2 φλιτζάνια νερό (500 ml)
  • 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα φύλλα συκιάς (30 γραμμάρια)

Παρασκευή

  • Αρχικά, ρίχνουμε τα φλιτζάνια νερό σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν.
  • Όταν πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα φύλλα και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και σουρώνουμε.
  • Αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης, μελιού ή άλλων γλυκαντικών.
  • Μπορείτε να πίνετε 2 φλιτζάνια την ημέρα, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφύγετε την παρατεταμένη κατανάλωση.

Αντενδείξεις και πιθανοί κίνδυνοι του τσαγιού από φύλλα συκιάς

Το τσάι από φύλλα συκιάς είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, αρκεί η κατανάλωσή του να είναι μέτρια. Όταν καταναλώνεται υπερβολικά, μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Επομένως, είναι καλύτερο να το πίνετε μόνο περιστασιακά.

Από την άλλη πλευρά, εάν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας στα σύκα, φροντίστε να το αποφύγετε. Τα άτομα που αναπτύσσουν αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανίσουν ήπια έως σοβαρά συμπτώματα, όπως δερματικά εξανθήματα, πεπτική δυσφορία, ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή.

Σε περίπτωση που έχετε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση τσαγιού από φύλλα συκιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί η λήψη του αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Επίσης, δεν πρέπει να καταναλώνεται ταυτόχρονα με αντιπηκτικά φάρμακα, αντιδιαβητικά φάρμακα ή φάρμακα για οποιαδήποτε χρόνια νόσο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ειδικοί δεν γνωρίζουν αν μπορεί να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις.

Δεδομένης της έλλειψης στοιχείων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, δεν πρέπει να το πίνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν κίνδυνοι για αυτόν τον πληθυσμό. Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι καλύτερο να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Εάν παίρνετε αντιπηκτικά, δεν πρέπει να τα συνδυάσετε με τσάι από φύλλα συκιάς, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις επιδράσεις του φαρμάκου.Image

Τι να θυμάστε για το τσάι από φύλλα συκιάς

Στη λαϊκή ιατρική, το φύλλο συκής χρησιμοποιείται για την αύξηση και την προώθηση της ευεξίας. Η κατανάλωσή του σχετίζεται με τη μείωση της δυσκοιλιότητας και της χοληστερόλης. Πιστεύεται ακόμη ότι βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, οι μελέτες για τις ιδιότητές του εξακολουθούν να είναι περιορισμένες.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά του στην ανθρώπινη υγεία. Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ως συμπλήρωμα διατροφής.

Σχετικές δημοσιεύσεις