Χοληστερόλη – Η θεραπεία που θα αντικαταστήσει τα καθημερινά χάπια

Μια πρωτοποριακή διαδικασία που οι επιστήμονες σκοπεύουν να συστήσουν πολύ σύντομα στο κοινό θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις ζωές των ασθενών με υψηλή χοληστερόλη αντικαθιστώντας την καθημερινή φαρμακευτική αγωγή με στατίνες με μία απλή ένεση.

Μια μελέτη που η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ορόσημο για τους ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, παρακολούθησε 1.600 ανθρώπους για περισσότερους από 18 μήνες και βρήκε ότι η ένεση μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα χωρίς να παρουσιάσει -προφανείς τουλάχιστον- παρενέργειες.

Οι γιατροί λένε ότι τα αποτελέσματα του φαρμάκου ήταν εντυπωσιακά και θα μπορούσε πραγματικά να μεταμορφώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά στατίνες. Θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου για πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών.

Ο Δρ. Kausik Ray, καθηγητής δημόσιας υγείας και σύμβουλος καρδιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, ηγήθηκε της μελέτης για την εταιρεία που ανέπτυξε το φάρμακο. Παρουσιάζοντας, λοιπόν, τα αποτελέσματα σε επιφανείς καρδιολόγους στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι, τόνισε ότι αυτός ο καινοτόμος τρόπος ελέγχου και διαχείρισης της χοληστερόλης μπορεί πραγματικά να αλλάξει τα δεδομένα στη ζωή ενός ανθρώπου. «Είναι το κλειδί για την ευκολία», είπε χαρακτηριστικά.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η νέα αυτή προσέγγιση θα μπορέσει να διατεθεί στην αγορά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, για να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων με υψηλή χοληστερόλη που τείνουν να ξεχνούν να πάρουν τα φάρμακά τους ή υποφέρουν από τις παρενέργειες των χαπιών.

Ο Δρ. Ray δήλωσε, τέλος, ότι στο αρχικό στάδιο η ένεση θα χορηγείται παράλληλα με την καθημερινή λήψη στατινών, βοηθώντας σχεδόν 700.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχετικές δημοσιεύσεις