5 Απριλίου – Σημαντικά γεγονότα

2348 π.Χ….η Κιβωτός του Νώε σταματάει στην  κορυφή του όρους Αραράτ, σύμφωνα με υπολογισμούς.

1081….ο Αλέξιος Κομνηνός στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1614…. Η Ινδιάνα Ποκαχόντας, κόρη του αρχηγού των Παουχάταν, παντρεύεται τον Άγγλο άποικο, Τζον Ρολφ στο Τζέιμσταουν στη Βιρτζίνια. Ο γάμος τους εξασφάλισε μακρόχρονη ειρήνη στους κατοίκους του Τζέιμσταουν με τους Παουχάταν. Η ιστορία της απεικονίστηκε στη μεγάλη οθόνη από την εταιρία Disney στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Ποκαχόντας».

1753….  Ανοίγει τις πύλες του το Βρετανικό Μουσείο.

1897…. Κηρύσσεται ο καταστροφικός για την Ελλάδα πόλεμος με την Τουρκία. Ο πόλεμος των τριάντα ημερών ή και Μαύρο ’97 μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν απόρροια της τότε έκβασης του Κρητικού προβλήματος. Ο πόλεμος κατέληξε σε ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας και επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου.

1900….αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν στην Κνωσό πλάκες με ιερογλυφικά. Η γραφή αυτή ονομάζεται Γραμμική Β’.

 1930….σε μια κίνηση ανυπακοής στο Βρετανικό καθεστώς ο Γκάντι ξεκινά την πορεία του προς τη θάλασσα.

1944…. Οι Γερμανοί εκτελούν 270 κατοίκους της Κλεισούρας της Καστοριάς, ως αντίποινα για το φόνο δύο συμπατριωτών τους στρατιωτών.

1949….ανασχηματίζεται η λεγόμενη «Κυβέρνηση του Βουνού», στην οποία εισέρχεται κι ένας Σλαβομακεδόνας, ο Πασκάλ Μιτρέφσκι. Πρόεδρος της «κυβέρνησης» ορίζεται ο Μήτσος Παρτσαλίδης.

 1951…. Στις ΗΠΑ, η Έθελ και ο Τζούλιους Ρόζενμπεργκ καταδικάζονται σε θάνατο για κατασκοπία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Κατηγορούνται ότι έδωσαν στους Σοβιετικούς απόρρητα στοιχεία, σχετικά με την κατασκευή της ατομικής βόμβας.

1955…. Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ σε ηλικία 80 ετών, παραιτείται από πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά από δυο θητείες, μια κατά τη διάρκεια του πολέμου και μια εν καιρώ ειρήνης.

1962…. Ο καθαιρεθείς αρχηγός του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, ζητά να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δικαστεί. Η αίτησή του δεν γίνεται δεκτή.

1970…. Η εφημερίδα «Έθνος» αναστέλλει την έκδοσή της, κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας.

1979….εκδηλώνεται η 2η Πετρελαϊκή Κρίση, με αφορμή την Ιρανική Επανάσταση.

 2007….το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond», με 1.153 επιβάτες και 390 μέλη του πληρώματος, εξωκέλλει ανοικτά της Σαντορίνης. Η επιχείρηση διάσωσης είναι επιτυχημένη, ωστόσο δύο άνθρωποι αγνοούνται: ο 45χρονος γάλλος Ζαν-Κριστόφ Αλέν και η 16χρονη κόρη του Μοντ.

Γεννήσεις

1588….γεννιέται ο Τόμας Χομπς, άγγλος πολιτικός φιλόσοφος.

1827….γεννιέται ο Τζόζεφ Λίστερ, άγγλος χειρουργός, που έθεσε τις βάσεις για την αντισηπτική χειρουργική.

1908…. γεννήθηκε ο  ελληνικής καταγωγής αυστριακός διευθυντής ορχήστρας, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν,

1916…. ο Αμερικανός ηθοποιός, Γκρέγκορι Πεκ.

Θάνατοι

1964….πεθαίνει ο Αμερικάνος στρατηγός Ντάγκλας ΜακΆρθουρ.

1997….πεθαίνει ο Άλεν Γκίνσμπεργκ, αμερικανός ποιητής, από τις κορυφαίες προσωπικότητες που ανέδειξε το κίνημα των «Μπίτνικς» τη δεκαετία του ’50.

2008…. πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός, Τσάρλτον Ίστον.

2010….πεθαίνει ο Σάβα Πέροβιτς, σέρβος χειρουργός, πρωτοπόρος στην αλλαγή φύλου και τη μεγέθυνση του ανδρικού μορίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις