Clementinum: Η πιο Όμορφη & Μαγική Βιβλιοθήκη του Κόσμου

Είναι ίσως από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές βιβλιοθήκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Πρόκειται για την  Clementinum, μία βιβλιοθήκη ύμνος της αρχιτεκτονικής. Ιδρύθηκε από τους Ιησουίτες, μετά την άφιξή τους στη Βοημία, το μακρινό 1556 και στεγάζει περισσότερα από 20.000 βιβλία.

Ιστορία

Στην αρχή, τα μέλη της τάξης ζούσαν σε μία πρώην Δομινικανή Μονή, αλλά το 1653 άρχισαν να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους. Η ανασυγκρότηση διήρκεσε πάνω από 170 χρόνια, οπότε στο Clementinum (“Klementinum” στα τσεχικά) συναντά κανείς σήμερα μία μεγάλη ποικιλία από αρχιτεκτονικά στιλ και ρεύματα.
Το πανέμορφο και ιδιαίτερο αυτό κτιριακό συγκρότημα καλύπτει μία έκταση 2 εκταρίων, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Στον σχεδιασμό του συμμετείχαν έμπειροι αρχιτέκτονες, όπως ο Carlo Lurago, ο Franz Maximilian Kanka και ο Kilian Ignaz Dientzenhofer.

Οι Ιησουίτες λειτούργησαν εκεί και ένα σχολείο, ήδη από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του, το οποίο μεταγενέστερα, εν έτει 1622, προήχθη σε πανεπιστήμιο!
Εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας και τα υπνοδωμάτια για την κοινότητα, οι Ιησουίτες έχτισαν επίσης μία μεγαλοπρεπή βιβλιοθήκη, ένα τυπογραφείο, ένα φαρμακείο, το θέατρο και φυσικά αρκετές εκκλησίες.
Το Clementinum συγχωνεύθηκε με το Πανεπιστήμιο του Καρόλου (Charles-Ferdinand University) το 1654, μαζί με τη συλλογή της βιβλιοθήκης του. Το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Charles-Ferdinand στο Clementinum φιλοξενούσε φιλοσοφικές και θεολογικές σχολές.
Αργότερα, το 1773, οι Ιησουίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή, αλλά το πανεπιστήμιο παρέμεινε.
Μετά τη διαίρεση του πανεπιστημίου σε τσεχικά και γερμανικά τμήματα το 1882, μόνο το τσεχικό τμήμα έμεινε αλώβητο.
Εν τέλει, το 1930, η φιλοσοφική σχολή μεταφέρθηκε σε ένα νέο κτίριο, και το Clementinum έγινε έδρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Το παρόν

Αποτελεί πλέον την κεντρική βιβλιοθήκη της Τσεχίας και διευθύνεται από το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.
Το κύριο κτήριο της βρίσκεται στο ιστορικό κτήριο Clementinum όπου και είναι αποθηκευμένη σχεδόν η μισή συλλογή των βιβλίων της, με τα υπόλοιπα βιβλία να βρίσκονται στο παράρτημα της στο Χόστιβαρ. Είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της χώρας, φιλοξενεί 6 εκατομμύρια τεκμήρια και ο αριθμός των μελών αναγνωστών της αριθμεί τα 60.000 άτομα. Εκτός από τα βιβλία και τα έγγραφα στην τσεχική γλώσσα, διαθέτει επίσης παλαιό υλικό από την Τουρκία, Ιράν και Ινδία.

Ο οργανισμός της βιβλιοθήκης διακρίθηκε διεθνώς το 2005 με την απονομή του βραβείου Jikji από την ΟΥΝΕΣΚΟ μέσω του προγράμματος Μνήμη του Κόσμου για το έργο της στην ψηφιοποίηση παλαιών κειμένων. Το εγχείρημα ξεκίνησε το 1992.

Στο κέντρο της βιβλιοθήκης υπάρχει μια πολυτελής συλλογή από από αστρονομικές και γεωγραφικές σφαίρες, καθώς και αστρονομικά ρολόγια. Οι δε τοιχογραφίες που κοσμούν την οροφή, ζωγραφίστηκαν από τον Jan Hiebl και απεικονίζουν Ιησουίτες προστάτες του πανεπιστημίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις