Euro 2020 Αγγλία – Δανία 2-1 Στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της η Αγγλία

Η Αγγλία τα κατάφερε, νίκησε 2-1 τη Δανία στην παράταση και πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό του EURO και στον πρώτο διεθνούς διοργνάωσης μετά το 1966! Αντίπαλος της η Ιταλία την προσεχή Κυριακή (11/07) η οποία προκρίθηκε σε βάρος της Ισπανίας

Παρότι βρέθηκαν να χάνουν με 1-0 από πολύ νωρίς, τα «τρία λιοντάρια» αντέδρασαν, διαχειρίστηκαν άψογα τον χρόνο και την κούραση φτάνοντας στη νίκη με 2-1 μέσω της παράτασης. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, προσπάθησε να οχυρώσει την άμυνά του μετά το γκολ στην παράταση και τα κατάφερε εξασφαλίζοντας μια ιστορική πρόκριση.

Οι Δανοί φυσικά, κέρδισαν τη δική τους θέση στην ιστορία με την καταπληκτική πορεία που έκαναν φέτος, ειδικά μετά το σοκαριστικό περιστατικό με τον Κρίσιταν Ερικσεν στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Αντίθετα το ονειρικό ταξίδι της Δανίας – που φωνάζει για το γκολ που δεν της επέτρεψε να επιστρέψει σε τελικό μετά το έπος της κατάκτησης του 1992 – σταμάτησε χθες

Το ματς

Οι 52.000 φίλαθλοι των Άγγλων είχαν δημιουργήσει μία φανταστική ατμόσφαιρα στο «ναό του ποδοσφαίρου», παρ΄ όλα αυτά οι Δανοί όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αλλά μετά το 10ο λεπτό ισορρόπησαν πλήρως το ματς και «πατούσαν» καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο. Στο 30ό λεπτό, μάλιστα, από το φοβερό φάουλ του Ντάμσγκααρντ η ομάδα του Χιούλμαντ άνοιξε το σκορ «παγώνοντας» το «Γουέμπλεϊ». Ήταν το δεύτερο γκολ του Δανού μέσου της Σαμπντόρια στο τουρνουά, με το οποίο παραβίασε για πρώτη φορά στο τουρνουά την εστία των Άγγλων.

Το πανέμορφο τέρμα του Ντάμσγκααρντ δεν επηρέασε τα «Τρία Λιοντάρια», που αντέδρασαν πάρα πολύ γρήγορα. Αφού στο 36΄ ο Σμάιχελ έκανε απίστευτη επέμβαση στο εξ επαφής σουτ του Στέρλινγκ, στο 39΄ από το γύρισμα του Σακά ο Κιάερ στην προσπάθεια του να μην επιτρέψει στον Στέρλινγκ να σκοράρει το έκανε αυτός εις βάρος της ομάδας του για να έρθει με αυτό τον τρόπο το ματς στα ίσια (1-1).

Το δεύτερο μέρος δεν είχε καμία σχέση με το πρώτο, καθώς πέραν από την εδαφική υπεροχή των Άγγλων δεν σημειώθηκε ούτε μία κλασική ευκαιρία μπροστά από τις δύο εστίες, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να οδηγηθούν στην παράταση. Εκεί ο ημιτελικός κρίθηκε από το αμφισβητούμενο, ίσως και τραβηγμένο πέναλτι που δόθηκε στην Αγγλία μετά την πτώση του Στέρλινγκ από μασρκάρισμα του Μέλε. Ο Μακέλι ήταν κοντά στην φάση και υπέδειξε την «εσχάτη των ποινών» και με την… σφραγίδα του VAR ο Χάρι Κέιν με διπλή προσπάθεια νίκησε τον Σμάιχελ στο 104΄.

Ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ στην καριέρα του απέναντι στον Δανό πορτιέρε της Λέστερ, με το αποψινό έφτασε τα 15! Παράλληλα, θέλει άλλο ένα τέρμα για να γίνει ο αρχισκόρερ των «Τριών Λιονταριών» σε μεγάλη διοργάνωση, έχοντας σκοράρει 10 φορές σε 16 ματς, όσες και ο Γκάρι Λίνεκερ.

ΑΓΓΛΙΑ (Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο – Φίλιπς, Ράις (95′ Χέντερσον) – Σάκα (69′ Γκρίλις), Μάουντ (95′ Φόντενδ), Στέρλινγκ – Κέιν.

ΔΑΝΙΑ (Χιούλμαντ): Σμάιχελ, – Κρίστενσεν (λ.τρ. 78′ Άντερσεν), Κγιάερ, Βέστεργκααρντ – Στράιγκερ (66′ Βας), Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι (88′ Γιένσεν), Μέλε – Μπρέιθγουεϊτ, Ντόλμπεργκ (67′ Νόργκααρντ) , Ντάμσγκααρντ (66′ Πόουλσεν).

Σχετικές δημοσιεύσεις