Ελλείψεις φαρμάκων παρουσιάζονται στην αγορά της Θράκης

Ελλείψεις φαρμάκων παρουσιάζονται στην αγορά που αναφέρονται σε χρόνια νοσήματα, όπως φάρμακα για αρτηριακή πίεση, διαβήτη, χοληστερόλη, …

Ελλείψεις φαρμάκων παρουσιάζονται στην αγορά που αναφέρονται σε χρόνια νοσήματα, όπως φάρμακα για αρτηριακή πίεση, διαβήτη, χοληστερόλη, ακόμη και φάρμακα για τις ψυχασθένειες. « Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι ένα πρόβλημα που καλά κρατεί από την αρχή της κρίσης, όχι όμως ότι δεν υπήρχε και  πιο μπροστά» δηλώνει το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κος Ηλίας Χαλιγιάννης και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής προσθέτει πως είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο «απλά στην χώρα μας είναι ενισχυμένο σε σημείο που να δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στις ζωές των ίδιων των ασθενών.»

Αν ένας ασθενής δεν πάρει τα φάρμακα για το ζάχαρο του ή  δεν πάρει τα φάρμακα για την πίεση του, απορυθμίζεται και από εκεί και ύστερα ξεκινούν άλλα προβλήματα τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του και στην ρύθμιση της αγωγής του. «Σίγουρα το πρόβλημα έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως στις χαμηλές τιμές με τις πολυεθνικές κυρίως να μην  τροφοδοτούν πλέον την ελληνική αγορά. Μην ξεχνάτε ότι και την Φαρμακοβιομηχανία την ορίζει το κέρδος, παρόλο που το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά ωστόσο έχει μια αξία που δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε. Επειδή οι τιμές των φαρμάκων έχουν κατακρημνιστεί σε σημείο που να είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, έχουν γίνει κάποιες ρυθμίσεις, με τις οποίες οι τιμές ορίζονται στις χαμηλότερες τις Ευρωζώνης πλέον , τα φάρμακα στην χώρα μας δεν βρίσκονται σε μια συμφέρουσα τιμή για τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. Το πρόβλημα της υπο-τροφοδότησης λοιπόν υπάρχει.»

Υπάρχει και το πρόβλημα των εξαγωγών οι οποίες υφίστανται με τις ευλογίες του Νόμου. «Αυτά τα φάρμακα τα οποία εισάγονται με μειωμένες ποσότητες στη χώρα μας, εξάγονται στο εξωτερικό με σκοπό την συμφέρουσα τιμή στην οποία αγοράζουν άλλες χώρες της Ευρώπης, κυρίως οι Βόρειες χώρες με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο. Έχουμε από την μια τη χαμηλή τροφοδότηση της αγοράς και από την άλλη έχουμε την εξαγωγή των φαρμάκων ξανά πίσω στο εξωτερικό. Καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα γίνεται πλέον μη διαχειρίσιμο.»

Σχετικές δημοσιεύσεις