Ο δρόμος που περνά μέσα από τη θάλασσα – Το φαινόμενο που θα σας αφήσει άφωνους

Χιλιάδες είναι κάθε χρόνο οι επισκέπτες που συρρέουν στον περίφημο Passage du Gois, τον δρόμο που «βυθίζεται» στη θάλασσα και χάνεται από προσώπου γης.

Πολλοί είναι οι λόγοι που η Γαλλία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για κάθε κάτοικο του πλανήτη. Η παγκοσμίου φήμης γαστρονομία της, τα αμέτρητα καφέ της, η γαλλική φιλοσοφική σκέψη, αλλά και γεωγραφική ποικιλομορφία της, με τις μεγάλες ακτές και τις τεράστιες οροσειρές, έχουν καταστήσει τη χώρα σε must προορισμό.

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, στη Γαλλία έχεις την ευκαιρία να συστηθείς με το μοναδικό θέαμα που προσφέρει μία στενή λωρίδα δρόμου στην ακτογραμμή του Ατλαντικού Ωκεανού.

Πρόκειται για τον δρόμο Passage du Gois ή αλλιώς Gôa, ο οποίος έχει μήκος 4,125 χλμ. και ενώνει την κοινότητα Beauvour-sur-Mer με το παλιρροιακό νησί Noirmoutier στον νομό Vendee της δυτικής Γαλλίας στις ακτές του Ατλαντικού.

Το χαρακτηριστικό που καθιστά ξεχωριστό τον δρόμο είναι το γεγονός ότι δύο φορές την ημέρα χάνεται από προσώπου γης, καθώς πνίγεται στην κυριολεξία στο νερό της θάλασσας. Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο της παλίρροιας και συγκεκριμένα στην περιοδική άνοδο της στάθμης του νερού (πλημμυρίδα) που τον καθιστά πραγματικά άβατο.

Επομένως, ο δρόμος είναι προσβάσιμος μόνο κατά την άμπωτη και συγκεκριμένα για μιάμιση ώρα πριν ανέβει στάθμη του νερού και για μιάμιση ώρα αφότου πέσει πάλι η στάθμη του.

Για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, στις άκρες του δρόμου υπάρχουν ειδικά πάνελ τα οποία ενημερώνουν τους ταξιδιώτες για το αν είναι ασφαλής η διέλευσή του ή όχι.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν έχουν υπάρξει ατυχήματα, μιας και πολλοί λάτρεις της περιπέτειας έχουν εγκλωβιστεί στην ταχύτατα αναδυόμενη στάθμη του νερού.

Για όσους πέφτουν θύματα της παλίρροια έχουν τοποθετηθεί σε όλο το μήκος του Passage du Gois μικροί πύργοι διάσωσης στους οποίους μπορεί κανείς να ανέβει, ώστε να περιμένει με ασφάλεια την άφιξη των σωστικών συνεργείων ή την υποχώρηση της παλίρροιας.

Σημειώνεται ότι μόλις η υποχωρεί η στάθμη της θάλασσας, ο δρόμος «λερώνεται» από φύκια και λάσπη που πρέπει να καθαριστούν. Ως εκ τούτου, λίγο πριν επέλθει η άμπωτη, τα συνεργεία του δρόμου ξεχύνονται σε όλο το μήκος του δρόμου, ώστε να τον καθαρίσουν.

Σχετικές δημοσιεύσεις