Υποχώρησε η θάλασσα από τον Θερμαϊκό ως την Βόρεια Κρήτη

Πρωτόγνωρες εικόνες καταγράφηκαν στον Θερμαϊκό Κόλπο μέχρι και την Βόρεια Κρήτη, όπου η θάλασσα υποχώρησε ως και κατά 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα και πετρώδεις πλάκες.

Ανάλογες εικόνες και στο Καβούρι στην Αττική. Πρόκειται για το φαινόμενο της άμπωτης, που κάποιες φορές είναι πιο έντονο, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο με την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας στην ακτογραμμή του Ηρακλείου έκανε το γύρο του Διαδικτύου ενώ οι επιστήμονες έσπευσαν να καθησυχάσουν τον κόσμο που συνέδεσε το φαινόμενο με τον πρόσφατο σεισμό στην Ελασσόνα.

«Ουδεμία σχέση» υπάρχει, διαβεβαίωσε ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί σε άλλες ανεβαίνει», εξήγησε ο κ. Φασουλάς.

«Το φαινόμενο κρατά μερικές μέρες και μετά η θάλασσα επανέρχεται σιγά-σιγά στα φυσιολογικά επίπεδα. Δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και καμία σχέση με τσουνάμι» ανέφερε.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του σε περίπου 10 ημέρες και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση, μέχρι την ευθυγράμμιση των πλανητών, οπότε και θα επαναληφθεί.

Ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν επίσης σε Σίφνο, Σκιάθο, Άνδρο, Αττική, Χαλκιδική, Σαμοθράκη, Καβάλα, Σητεία, Ιεράπετρα, Καβούρι, Κεφαλονιά, Θερμαϊκό κ.λπ

Σχετικές δημοσιεύσεις