Καρκίνος – Η επόμενη μεγάλη «είδηση» είναι τα εμβόλια

Μετά από πολλά χρόνια ερευνών και αποτυχιών, οι επιστήμονες τώρα λένε πως έχουν καταφέρει να βρουν τις λύσεις μέσω εμβολίων, με πολλούς να προβλέπουν ότι περισσότερα εμβόλια θα κυκλοφορήσουν στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτά δεν είναι «παραδοσιακά» εμβόλια σαν αυτά που προλαμβάνουν ασθένειες, αλλά εμβόλια για τη συρρίκνωση όγκων και την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου. Οι στόχοι για αυτές τις πειραματικές θεραπείες περιλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα, ενώ φέτος επεκτάθηκαν στο θανατηφόρο μελάνωμα του καρκίνου του δέρματος και στον καρκίνο του παγκρέατος.

«Έχουμε κατορθώσει να δημιουργήσουμε κάτι που δουλεύει. Τώρα πρέπει να το κάνουμε να δουλέψει καλύτερα», είπε ο Δρ Τζέιμς Γκάλεϊ, ο οποίος ηγείται ενός ερευνητικού κέντρου στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, που αναπτύσσει θεραπείες για το ανοσοποιητικό, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων για τη θεραπεία του καρκίνου.

Η Ανοσοθεραπεία φέρνει την ελπίδα

Περισσότερο από ποτέ, οι επιστήμονες κατανοούν τώρα, ότι ο καρκίνος «κρύβεται» από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Τα εμβόλια κατά του καρκίνου, όπως και άλλες ανοσοθεραπείες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ούτως ώστε αυτό να βρει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Μερικά νέα εμβόλια χρησιμοποιούν mRNA, πρακτική που αρχικά αναπτύχθηκε για τον καρκίνο, αλλά χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα εμβόλια COVID-19.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα εμβόλιο, θα πρέπει να «διδάξει» τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να αναγνωρίζουν τον καρκίνο ως επικίνδυνο, δήλωσε η Δρ Νόρα Ντίσις του Ινστιτούτου Εμβολίων Καρκίνου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ουάσιγκτον. Μόλις εκπαιδευτούν, τα Τ-κύτταρα μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε στο σώμα για να κυνηγήσουν τον κίνδυνο.

«Αν δείτε ένα ενεργοποιημένο Τ-κύτταρο, θα καταλάβετε ότι έχει σχεδόν πόδια», είπε. «Μπορείτε να το δείτε να σέρνεται μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία για να βγει στους ιστούς».

Οι εθελοντές ασθενείς είναι ζωτικής σημασίας για την έρευνα.

Η πρόοδος όσον αφορά τα εμβόλια υπήρξε πρόκληση. Το πρώτο το προβενς,εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το 2010 για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, που έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα. Απαιτεί την επεξεργασία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς σε ένα εργαστήριο και την επιστροφή τους μέσω ενδοφλέβιας θεραπείας. Υπάρχουν επίσης θεραπευτικά εμβόλια για τον πρώιμο καρκίνο της ουροδόχου κύστης και για το προχωρημένο μελάνωμα.

Πηγή: Associated Press

Σχετικές δημοσιεύσεις