Ποιος είναι τελικά ο Banksy;

Το όνομα Banksy είναι ένα από τα πιο γνωστά παγκοσμίως. Ωστόσο κανένας δεν ξέρει με σιγουριά ποιος είναι ο street artist που έχει γίνει σύμβολο της τέχνης του και έχει εμπνεύσει εκατομμύρια κόσμου. Τα έργα του πωλούνται πανάκριβα, κάθε ένα από αυτά προκαλεί (και καλά κάνει), αλλά εκείνος κατάφερε να μείνει ανώνυμος. Πως; Με έναν συνδυασμό προσεκτικού προγραμματισμού και έμπιστων του ανθρώπων. Βέβαια, τόσα χρόνια, κάποια πράγματα του ξέφυγαν. Όχι όμως τόσα ώστε να μην υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες.

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι πως ο Banksy είναι ένας street artist, που έργα του έχουν εμφανιστεί ξαφνικά σε όλον τον κόσμο, ενώ κάποια άλλα έχουν πωληθεί έναντι εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασίες. Δεν έχει ποτέ επιβεβαιώσει την πραγματική του ταυτότητα. Όταν τα έργα του ξεπετάγονται ξαφνικά στους δρόμους, εκείνος τα «αναγνωρίζει» μέσω του Instagram.

Γνωρίζουμε επίσης ότι γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας, όπου από νεαρή ηλικία έβαφε όποιον τοίχο έβρισκε. Σιγά – σιγά τα έργα του έγιναν πιο πολιτικοποιημένα, ώσπου έγινε ο καλλιτέχνης που ξέρουμε.

Το 2006 σε μια ανώνυμη συνέντευξη στο περιοδικό Swindle, είχε πει «Κατάγομαι από μια σχετικά μικρή πόλη στη Νότια Αγγλία. Όταν ήμουν 10 ετών, ένα παιδί που είχε το ψευδώνυμο 3D έβαφε τους τοίχους των δρόμων. Νομίζω ότι ήταν στη Νέα Υόρκη και ήταν ο πρώτος που έφερε μπογιές σπρέι στο Μπρίστολ. Ο 3D σταμάτησε να ζωγραφίζει και έφτιαξε το συγκρότημα «Massive Attcak», πράγμα καλό γι’ αυτόν, αλλά για την πόλη ήταν μια απώλεια. Τα γκράφιτι ήταν κάτι που όλοι αγαπούσαμε στο σχολείο. Τα κάναμε παντού, ακόμα και στον δρόμο από το σχολείο μέχρι το σπίτι».

Η επιμονή του και η αγάπη του τον ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι θεωρίες για την ταυτότητα του είναι δεκάδες. Οι επικρατέστερες είναι τρεις. Η πιο πειστική είναι αυτή που τον θέλει να ονομάζεται Robin Gunningham. O Gunningham γεννήθηκε το 1973 έξω από το Μπρίστολ και πολλοί από τους παλιούς του συμμαθητές πιστεύουν πως είναι ο Βanksy. O Gunningham είχε ταλέντο στην εικονογραφία από εκείνα τα χρόνια, όταν και σχεδίαζε κινούμενα σχέδια. Μια φωτογραφία του Gunningham από την Τζαμάικα, να βάφει με σπρέι έναν τοίχο ήταν αυτή που είχε φουντώσει τις φήμες. Η φήμη έχει γίνει πλέον τόσο έντονη που ένα έργο του Gunningham το 2018 πουλήθηκε για 4 χιλιάδες λίρες, ένα αρκετά μεγάλο ποσό για έναν άγνωστο καλλιτέχνη. Μέχρι και εγκληματολόγοι από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ξεκίνησαν έρευνες για να το αποδείξουν. Ο Banksy επενέβη και η έρευνα σταμάτησε. Πάντως, ούτε ο Banksy, ούτε ο Gunningham δεν έχουν επιβεβαιώσει ποτέ αυτή την ιστορία.

Η δεύτερη επικρατέστερη θεωρία είναι πως πρόκειται για τον Robert Del Naja. Δηλαδή τον τραγουδιστή και keyboardιστα των Massive Attack, που είχε το ψευδώνυμο 3D όταν έκανε γκράφιτι στους δρόμους. Η θεωρία ξεκίνησε όταν το όνομα του Banksy ξέφυγε από τον Dj Goldie σε ένα podcast ενώ μιλούσε γι’ αυτόν. «Καμία ασέβεια στον Rob», είπε «νομίζω πως είναι ένα λαμπρός καλλιτέχνης και έχει ανατρέψει τον κόσμο της τέχνης».

Το «Rob» βέβαια δεν είναι απαραίτητα «Robert», θα μπορούσε να είναι και «Robin» (σ.σ. Gunningham). Πάντως η θεωρία ενισχύθηκε από φαν των Massive Attack, όταν δυο έργα του Banksy εμφανίστηκαν στις ίδιες πόλεις όπου είχε συναυλία εκείνη την περίοδο το συγκρότημα της trip-hop. O Del Νaja βέβαια έχει αρνηθεί τις φήμες. Υπάρχει και η λιγότερο πειστική αλλά πολύ δημοφιλής θεωρία ότι ο Banksy είναι ο Jamie Hewlett, ο άνθρωπος δηλαδή που δημιούργησε τις φιγούρες του συγκροτήματος Gorillaz, που ούτε αυτοί έχουν εμφανιστεί ποτέ δημόσια. Ένας ειδικός μετά από έρευνα ανακάλυψε πως ο Hewlett και ο Banksy συνδέονται με τις ίδιες εταιρείες. Ο Banksy έχει δημιουργήσει κι αυτός εικόνες για το συγκρότημα, δίνοντας περισσότερη τροφή στη φήμη.

Αρκετοί έχουν δει τον Banksy στον δρόμο, αλλά οι περισσότεροι δεν κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν. Γιατί ο Banksy όμως κρατάει την ταυτότητα του μυστική; Μπορεί να είναι αρκετοί εκείνοι που πληρώνουν αδρά για να αποκτήσουν κάποια έργα του, αλλά στην πραγματικότητα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του παραμένει παράνομο. Τα έργα του στους δρόμους γίνονται συνήθως στο σκοτάδι και χωρίς άδεια. Μόνο αν περάσουν λίγες ημέρες εμφανίζεται για να τα «υπογράψει» μέσω του διαδικτύου.

Μπορεί λοιπόν η ανωνυμία του να είναι ένα όμορφο μυστήριο, αλλά στην ουσία είναι η προστασία του, καθώς σε πολλά μέρη τα έργα του έχουν χαρακτηριστεί ως εγκληματικές καταστροφές. Λαμβάνοντας υπόψιν και τη θεματολογία του, αν κάθε φορά που ζωγράφιζε κάτι καινούργιο καλούσε κόσμο, τότε ίσως η δουλειά του να είχε πολύ μικρότερη επιρροή.

Σχετικές δημοσιεύσεις